Klare til å ta det neste skrittet subsea

Hvordan gå fra den første ordren til å få en løpende omsetning? Det er fokus for de seks bedriftene som deltar i programmet for forretningsutvikling, Subsea Next Step.

Published: 20 November 2012

Mange bedrifter tror de har sikret suksess når de har fått en pilot eller solgt et par enheter, men så kommer gjerne utfordringen med å etablere seg i markedet og selge mange enheter. Det er i denne fasen mange ideer og gründerbedrifter faller fra.

I programmet Subsea Next Step jobber bedriftene med egne utviklingsprosjekter og får bistand i hvordan man kan lykkes i å krysse denne barrieren. Deltakeren får opplæring og tilgang til verktøy som de kan ta med seg tilbake til egen bedrift og bruke i fremtidige prosjekter.

I en hektisk hverdag med kapasitetsutfordringer i subseaindustrien ser vi at mange har fullt opp med å levere. - I gode tider er det viktig å sette av tid til å utvikle nest generasjon løsninger, som bedriften skal leve av i fremtiden, sier Jon O. Hellevang som koordinerer gjennomføringen av Subsea Next Step for NCE Subsea.

- Mange er veldig flinke til å utvikle nye produkter og tjenester, men glemmer gjerne at finansiering, markedsføring og salg er sentralt for å lykkes. I Subsea Next Step vil vi sette fokus på denne helheten som skal til for å lykkes.

Et solid firkløver

Bergen Teknologioverføring (BTO), som leder gjennomføringen av programmet, har lang og bred erfaring med å bistå teknologifokuserte bedrifter med forretningsutvikling. DNB og Aker Solutions er sponsorer og hovedsamarbeidspartnere, og de bidrar med sin kompetanse. NCE Subsea bidrar med flere ressurspersoner innen ulike områder.

Deltakerne får dermed tilgang til en bred gruppe ressurspersoner med spisskompetanse innen en rekke områder. Denne bredden av ressurspersoner, men samtidig spissing mot subseabransjen, gjør Subsea Next Step unikt.

Gå til mer informasjon om Subsea Next Step


Om de seks bedriftene i Subsea Next Step 

Electrical Subsea & Drilling (ESD) er etablert som en spin-off fra Tool-Tech AS og Joan Holding AS, og leverer tjenester og produkter mot olje- og gassmarkedet. Selskapet har patentert en løsning for å produsere en 100 prosent elektrisk BOP. De har også et system som kan ta bort behovet for drilling riser og gir bedre kontroll under boring. I programmet ønsker de å se nærmere på hvordan de skal realisere dette patentet.

Fjell Technology Group designer og produserer utstyr for offshoresektoren. De siste årene har de utviklet nye hydrauliske konnektorer for subseaindustrien. De ser nå på hvordan de skal ta disse produktene videre inn i det voksende subseamarkedet.

Polytec er et polyteknisk forskningsinstitutt i Haugesund. De jobber nå med utvikling av nye anti-fouling materialer for å forhindre begroing og avsetting på olje- og gassinstallasjoner. Noen mulige anvendelser kan være subsea strukturer, måleprober og kamerasystemer.

Seaproof Solutions leverer løsninger innen kabelbeskyttelse. NCE Subsea har tidligere bistått de med etablering av en industriell forsknings- og utviklingskontrakt (IFU) med støtte fra Nexans og Innovasjon Norge. Her ble en ny type bøyestiver kvalifisert for kabelkraft etter API17J, med tanke på Chevron-prosjekt i Mexicogulfen. Seaproof har utviklet kabelbeskyttelse for havvind, og har tre prosjektreferanser i Tyskland og UK. De ser nå på å ta bøyestiver-produktet inn mot olje- og gassmarkedet.

Techni har utviklet et monitoreringssystem som måler trykk og temperaturendringer i B-annulus. De står nå foran en kommersialisering av dette produktet, og ser også på muligheten for å bruke prosjektet som en del av en teknologiplattform for andre nedihulls monitoreringssystemer.

VTT Maritime leverer tjenester og personell knyttet til marine installasjoner. De ser nå på mye måter for installasjon av subsea kabler og transformatorer.