Subseastudier skal sikre drømmejobben

Amalia Nilsen har valgt å studere undervannsteknologi fordi hun ser at bransjen er i en spennende utvikling. Nå vil hun studere flittig for å sikre drømmejobben.

Published: 27 August 2012

Amalia har tidligere studert geologi ved Universitetet i Bergen. – Jeg ville fortsatt studere fag innen olje- og gassbransjen, men med flere muligheter, sier hun.

Medstudent Øyvind Støylen er tidligere industrimekaniker i Kleven Mekaniske. Han skal bli subseaingeniør fordi han har lyst på nye, spennende utfordringer. – Jeg kjenner til en del av fagområdene fordi jeg har mekanisk bakgrunn, og i år har jeg hatt sommerjobb på Dolphin-rigger for å få mer innsyn i industrien, sier Øyvind.

Spennende jobbutsikter

I år møtte 61 nye studenter til studiestart for bachelorstudiet Undervannsteknologi – drift og vedlikehold, av disse er 28 prosent jenter.

Daglig leder i NCE Subsea, Trond Olsen, har ønsket de ferske studentene velkommen til studiestart. Han ga de samtidig en introduksjon til subseaindustrien, informasjon om markedsutvikling i bransjen kommende år, og et løfte om meget spennende jobbutsikter.

- Jeg har lyst å jobbe i en stor bedrift og lære alle deler av industrien, og jeg vil også jobbe utenlands noen år, sier Amalia. Planen er å studere flittig og gjøre det bra i studiene for å sikre drømmejobben. Amalia er valgt til tillitselev for klassen, og vil også være aktiv i det å kontakt bedrifter.

Øyvind har lyst å jobbe offshore/onshore med service, drift og vedlikehold av subseautstyr. – Så har jeg etter hvert lyst på prosjekterfaring, sier han.

Økt kapasitet

Bachelorstudiet i Undervannsteknologi - drift og vedlikehold er en unik utdanning; dette er den eneste subsea-spesifikke bachelorutdanningen i Norge. Studieprogrammet har en fagkombinasjon spesielt rettet mot drift og vedlikehold innen oljevirksomheten.

NCE Subsea var en pådriver for etableringen av bachelorlinjen ved Høgskolen i Bergen 2007, i tett samarbeid med regional industri. Subsealinjen er blitt den mest søkte linjen på Høgskolen i Bergen, og er nå den ingeniørutdanningen i Norge som det er vanskeligst å komme inn på.

De høye søkertallene og et stramt arbeidsmarked gjorde at Høgskolen i Bergen allokerte 15 nye studieplasser til subsealinjen ved årets opptak. NCE Subsea bidro til å realisere denne utvidelsen ved å sikre tilgang til ytterligere praksisplasser i industrien.

Høgskolen i Bergen og NCE Subsea jobber nå for å etablere et tilsvarende studie i Florø.