Valgets kval

- Det var litt godt å høre at andre heller ikke visste hva de ville bli når de var på min alder, sier Siri Andvik. I november var hun en av 150 ungdomsskoleelever som var på Jentedag på Høgskolen i Bergen.

Published: 24 November 2011

Sammen med venninnen Linn Mariell T. Kvingedal hadde Siri Andvik tatt turen helt fra Sandnes skule i Masfjorden til Avdeling for ingeniørutdanning ved Høgskolen i Bergen.

Siri og Linn Mariell skal snart ta noen viktige veivalg i livet. De skal velge både hvilken videregående skole de vil gå på og hvilke fag de vil ta. Masfjorden har ingen videregående skoler, og de to jentene må derfor også ta stilling til om de skal flytte på hybel eller fortsette å bo hjemme.

– Hvis vi velger den videregående skolen i Knarvik, kan vi fortsatt bo hjemme. Vil vi gå på skole i Bergen eller på Os, må vi flytte på hybel. Mange velger Knarvik, i alle fall det første året, forteller Siri.

Verken Siri eller Linn Mariell har bestemt seg for hva de vil jobbe med nå de blir voksen. Begge kunne tenke seg å holde på med musikk, men er også nysgjerrige på andre ting. På jentedagen på høgskolen fikk de høre om hvorfor det kan være lurt å velge realfag på videregående.

– Jeg hadde vel egentlig ikke tenkt så veldig mye på om jeg skulle velge realfag eller ikke, innrømmer Siri. Etter jentedagen har hun fått et nytt syn på betydningen av realfag.

Realfag åpner dører

Ett av hovedinntrykkene jentene sitter igjen med, er at det kan være lurt å velge realfag fordi dette er inngangsbilletten til mange ulike utdanninger. Velger de bort matte og fysikk, kan de for eksempel ikke ta ingeniørutdanning.

– I fjor var jeg utplassert i et byggingeniørfirma i tre dager. Jeg trodde derfor jeg visste hva ingeniører gjør. Men i dag har jeg sett at en ingeniør kan jobbe med mye mer enn det jeg trodde, forteller Linn Mariell.

– Ja, ingeniører jobber til og med under vann! Det hadde jeg aldri tenkt på før, skyter Siri inn.

På jentedagen fikk Siri og Linn Mariell blant annet høre ingeniør Lena Fosse Schei og sivilingeniør Gry Vestbøstad fortelle om jobbene sine i henholdsvis Aker Solutions og 4Subsea. Begge stortrives med å jobbe med undervannsteknologi.

– Jobben min går blant annet ut på å forhindre at en tilsvarende oljekatastrofe som den vi var vitne til i Mexicogulfen skjer igjen, fortalte Lena Fosse Schei.

Gry Vestbøstad kunne fortelle at hun blant annet hadde vært med på å bestemme hvordan man skal hente ut olje fra et oljefelt i Brasil. Hun sa også at helt siden hun var nyutdannet har hun kunnet velge og vrake i spennende jobber.

Men verken Lena eller Gry hadde bestemt seg for yrke og utdanning den gang de gikk på ungdomsskolen. Også mange av de andre studentene og ingeniørene som snakket til ungdommene på jentedagen fortalte liknende historier. De syntes det var vanskelig å velge hva de ville bli. Det synes Linn Mariell og Siri er godt å høre.

– Du får til det du vil!

En av dem som tidlig visste at hun ville velge realfag og ingeniørutdanning, var Linda Schønningsen som jobber i Atea.

– Jeg har fått med meg realfagsinteressen hjemmefra, og har alltid likt matematikk. På ungdomsskolen hadde jeg gode mattekarakterer, men jeg måtte jobbe mer for karakterene da jeg gikk på videregående. Da ble det bare enda gøyere når jeg fikk det til! Det ga en utrolig god mestringsfølelse, sa Linda Schønningsen til jentene i salen.

Hun hadde en klar oppfordring til jentene:

– Velg realfag! Jeg kjenner alt for mange som har valgt feil. Hvis du velger riktig med én gang, kan du være ferdig utdannet ingeniør når du er 21 år!

Gry Vestbøstad hadde også noen gode råd til de unge jentene:

– Ha tro på deg selv, og våg å satse! Du får til det du vil!

Jenter og realfag

De 150 jentene som fikk sin egen jentedag ved Avdeling for ingeniørutdanning, Høgskolen i Bergen, kom fra ungdomsskoler i Bergen, Meland, Radøy, Lindås, Austrheim, Fedje og Masfjorden. Dagen var tilrettelagt som en del av faget Utdanningsvalg, og jentene meldte seg på via enten NHIL i Nordhordland eller prosjektet "Ka vil DU bli?" i Bergen kommune.

Dagen var delt i to: Før lunsj fikk jentene høre både nåværende og tidligere studenter fortelle om sitt utdannings- og yrkesvalg. Etter lunsj var det tid for konkurranser og vitenshow på VilVite. Se programmet for jentedagen på Høgskolen i Bergen.

Arrangementet var sponset av RENATE-senteret og NCE Subsea, og nøt også godt av at Høgskolen i Bergen ble tildelt Likestillingsprisen 2010.

Tekst og bilde; Nina Samnøy, Høgskolen i Bergen