Årets student: fra strøm til subseadrøm

Etter ni år som elektriker hadde Helge Karlsson (31) fått nok. Han sa opp jobben og begynte som subseastudent på Høgskolen i Bergen.

Published: 9 June 2011

- Jeg hadde egentlig ikke tenkt å begynne på Undervannsteknologi, men etter et besøk på skolen, mens jeg gikk på forkurset, fant jeg ut at dette virket spennende. Jeg har ikke angret et sekund, sier Helge Karlsson.

Han ble nylig kåret til årets student på bachelorstudiet, Undervannsteknologi – drift og vedlikehold. Prisen deles ut av NCE Subsea og SpareBank 1 SR-Bank og går til en student som har vist gode akademiske resultater og som har utmerket seg sosialt ved å være en pådriver for å utvikle både faglige og sosiale aspekter ved linjen.

Helge Karlsson, årets student på Bachelorstudiet undervannsteknologi - drift og vedlikehold ved Høgskolen i Bergen.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk vite at det var jeg som fikk prisen. Det var ikke noe jeg hadde forventet. Det er selvfølgelig veldig hyggelig at det er medstudentene som har stemt meg frem, sier Karlsson.

Rett i jobb

Etter å ha begynt sin yrkesmessige karriere som elektriker, og jobbet som det i sju år, begynte han å se seg om etter nye muligheter. Valget falt på studiet Undervannsteknologi – drift og vedlikehold ved Høgskolen i Bergen på Straume.

- Jeg kunne ingenting om verken subsea eller oljebransjen, men studiet virket veldig fristende, sier Karlsson.

Etter tre år på skolebenken, studietur til Brasil og praksis, kan han egentlig ikke få skrytt nok av både selve studiet, lærerne og sine medstudenter. - Det har vært tre utrolig spennende og lærerike år. Små klasser med både engasjerte studenter og lærer tror jeg gjør sitt til at studiet blir så bra. Samtidig har studiet også lagt opp til en veldig tett kontakt med bransjen, noe som er svært nyttig, sier Karlsson. Han har nå fått seg jobb i det verdensledende selskapet, Framo Engineering.

- Jeg gleder meg veldig. Som person liker jeg å hele tiden lære nye ting. Det var en av grunnene til at jeg sluttet som elektriker, jeg var sugen på noe nytt. Nå er jeg igjen klar for noe nytt, og jeg tror at en jobb som prosjektingeniør hos Framo Engineering vil bli veldig spennende og utfordrende, sier Karlsson.

På lik linje med Karlsson har alle studentene som ønsker det fått seg jobb etter endt utdannelse. - Noen har valgt å studere videre og for eksempel ta et masterstudie. Jeg var imidlertid klar for å komme meg i jobb, sier Karlsson.

En bransje som gir gass

Subseastudiet på Straume er et av de mest attraktive studiene på Høgskolen. Til neste års førsteklasse er det rundt 400 søkere til de 40 studieplassene. Listen for å komme inn legges med andre ord høyt. Karlsson nøler likevel ikke med å anbefale studiet til andre. - Men det er viktig at man har en genuin interesse for dette.

Man må ikke søke på studiet bare fordi det er populært. Når det er sagt, så er dette et veldig annerledes studie. Faget er komplekst. Man skal blant annet drifte og produsere ting på havbunnen, uten å kunne ta i utstyret. Det stiller store krav til det arbeidet som blir gjort på land, sier Karlsson, som påpeker at subseafaget er relativt nytt.

- Mulighetene innenfor dette fagfeltet er enorme. Det er en enorm bredde i hva man kan holde på med, samtidig som dette er en bransje som satser. Har man gode prosjekter så gir man gass, sier Karlsson.