Kompositter i dybden

VELLO NORDIC utvikler produkter av glassfiber og karbonfiber for avanserte bruksområder. De forsterker nå sin satsing på subsea olje og gassindustrien, der bruk av lette komposittmaterialer muliggjør bruk av ny teknologi.

Published: 16 August 2010
For eksempel har VELLO sammen med sin samarbeidspartner FMC Kongsberg Subsea AS utviklet verdens første komposittkabel for lett brønnintervensjon. Kabelen består av karbonfiberarmert komposittmateriale med tre elektriske ledere i senter. Kabelen inngår i FMC's "Riserless light well intervention system" og ble presentert av StatoilHydro og FMC Technologies på OTC i Houston i 2007.
 
VELLO har videre utviklet VELLO® Umbilical Rod. Dette er karbonfiberstaver i lange lengder som brukes i umbilicals for store havdyp. I 2006 ble Vello Nordic AS valgt som leverandør til Aker Kværner Subsea's nyutviklede umbilical med karbonfiberstaver som styrkeelement. Første leveranse var til Independent Hub prosjektet i Mexico-gulfen med vanndybde opp til 2.800 meter.
 
VELLO har utviklet og produsert kompositt-baserte produkter siden 1965. Selskapet har i en årrekke vært delaktig i avanserte utviklingsprosjekter som har bidratt til en utvidet bruk av fiberforsterkede komposittmaterialer innenfor nye bruksområder. En av den viktigste egenskapene ved VELLOS pultrusions-teknologi er muligheten til å skreddersy materialkombinasjoner for å tilfredstille krav og spesifikasjoner til sluttproduktet.