Knytter kontakter i Brasil

Studieturen til Brasil kan gi positive ringvirkninger for bergensk næringsliv, mener Laila Linde Lossius. Hun har tatt med seg 17 ingeniørstudenter fra Høgskolen i Bergen til Brasil.

Published: 4 November 2008
De 17 studentene i reisefølget studerer undervannsteknologi ved Høgskolen i Bergen. I løpet av to uker i Brasil, skal de lære mer om brasiliansk oljeindustri.
 
- Dette er en gjenvisitt. Vi hadde besøk av 20 brasilianske studenter fra Centro Universitário Vila Velha på vårparten. Nå var det vår tur til å krysse havet, forteller Lossius. Hun er studiekoordinator ved ingeniørutdanningen i Bergen.
 
Mange fellestrekk
Lossius forklarer at næringslivet i den brasilianske provinsen Espirito Santo har mye til felles med næringslivet i og rundt Bergen.
 
- Både Bergen og Espirito Santo har et sterkt næringsliv, fokusert rundt skipsfart og oljeindustri. På grunn av de store havdypene som den brasilianske oljen befinner seg på, vil undervannsteknologi bli viktig langs kysten. Derfor har vi mye å lære av hverandre, sier hun.
 
- Dessuten registrerer vi at store deler av vår hjemlige oljeindustri ønsker innpass i det brasilianske markedet.
 
Kobler bedrifter
Interessen er gjensidig. Da brasilianerne besøkte Bergen i april, hadde de med seg representanter for det brasilianske oljeselskapet Petrobras. På gjenvisitten nå i november, har bergenserne tatt med seg en representant for selskapet AGR.
 
- Vi har hatt veldig god støtte i AGR, som de to siste årene har sponset høgskolen med lokaler til undervannsteknologistudiet på Straume. Derfor er det ekstra hyggelig for oss å kunne ta dem med oss til vår samarbeidspartner i Brasil. Hvis høgskolen kan bidra til å koble bedrifter i Hordaland med bedrifter i Brasil, er vi svært glade for dette, sier Lossius.
 
Brasiliansk næring og kultur på menyen
Også de norske studentene vil ha mye igjen for å lære mer om et marked som er interessant for norske bedrifter, mener Lossius. I løpet av studieturen, vil studentene lære blant annet om undervannsteknologi og borreteknikk, og om brasiliansk kultur.
 
Reisefølget landet i Vitória lørdag 1. november, og studentene ble innlosjert hos brasilianske studenter. Slik lærer de mye også om språket, maten og kulturen. De neste dagene skal studentene blant annet besøke bedrifter som Petrobras, Prysmian, Flexibras og Fazenda Alegre.
 
Tekst: Nina Samnøy
Foto: Linda Linde Lossius