Brasilianere fikk opp øynene for norsk industri

I to uker har 20 brasilianske studenter besøkt offshore relatert virksomhet i og rundt Bergen. Bak invitasjonen står ingeniørutdanningen ved Høgskolen i Bergen.

Published: 14 May 2008
Sammen med ingeniørstudentene fra Bergen, har brasilianerne besøkt anlegg som Mongstad, CCB, Kollsnes og Stureterminalen. De har gjestet bedrifter som Framo Engineering, Bennex og Aker Solutions, og de har hatt forelesninger på CMR, Havforskningsinstituttet og Høgskolen i Bergen.
 
Imponert over Norske forhold
De besøkende er imponert over at så mye offshore virksomhet er konsentrert på et så lite område.
 
- Det vi har sett på studieturen vitner om at norsk offshoreindustri har kommet svært langt innen mange områder. Jeg har sett og hørt ting her som jeg ikke har vært borti i mitt eget land, sier Braulio Farina Campagnaro, som studerer petroleumsteknologi ved Centro Universitário Vila Velha (UVV) i Brasil.

Studieleder José Maria Nicolau smiler når han hører studentens begeistring. - Det vi gjør nå, er å så frø som jeg håper vi bære frukter i mange år fremover, til glede for både Norge og Brasil.
 
Inviterte Petrobras
Bare ett år har gått siden studielederen ved UVV var i Bergen for å signere en samarbeidskontrakt med Høgskolen i Bergen. Samarbeidet omfatter både utdanning og forskning, og vil være nært knyttet opp mot næringslivet i begge land.
 
- Ideen om å ta med et helt kull studenter på studietur til Bergen oppstod da jeg var her for å signere samarbeidsavtalen i april i fjor. Jeg ville at mange skulle få utbytte av dette samarbeidet. Bare ett år senere er jeg her igjen, sammen med både studenter og ansatte fra mitt universitet, sier han fornøyd.
 
Nicolau inviterte også med seg to nøkkelpersoner fra oljeselskapet Petrobras.
 
- Vi har et godt samarbeid med Petrobras, men aldri har jeg fått like rask og positiv respons fra dem som da jeg inviterte dem med på denne turen. De sa ja uten å nøle, forteller han.
 
Overveldende
Også i Norge har interessen fra næringslivet vært overveldende. Reisefølget fra Brasil har hatt et tettpakket program fra morgen til kveld over to fulle uker.
 
- Det kan bli en utfordring for oss å lage et like omfattende program for våre norske venner når de kommer på gjenvisitt i november, sier Nicolau ettertenksomt.
 
Det er studentene som studerer undervannsteknologi ved Høgskolen i Bergen som kan glede seg til en tur til Brasil før året er omme.
 
Les artikkel om samarbeidsavtalen på hjemmesidene til Høskolen i Bergen:
>> Vil lære mer om olje og gass i Brasil (19.04.2007)
 
Foto: Studieleder José Maria Nicolau, Centro Universitário Vila Velha
 
Tekst og Foto: Nina Samnøy/Høgskolen i Bergen