Studiereise til Brasil

Brasil holder døra åpen for norske subsea-leverandører. Petroleumsmiljøet i delstaten Espirito Santo inviterer nå norsk næringsliv til å besøke et av verdens raskest voksende markeder for undervannsteknologi.

Published: 12 September 2007
Sør-Amerikas største oljenasjon er i ferd med å ta et kjempesprang inn i subsea-alderen. 500 juletrær er allerede installert på brasiliansk sokkel, og det er bare en begynnelse, kunne Marcio Bezerra, direktør for Petrobras lete- og produksjonsavdeling i delstaten Espirito Santo fortelle da han besøkte Bergen under Internasjonal Dag i vår.
 
Gjenbesøk i november
Universitetet i Vila Vehla er formell samarbeidspartner med Høgskolen i Bergen (HiB) innen petroleums- og undervannsteknologi. I uke 48 drar en delegasjon fra HiB til hovedstaden Vetoria på en ukes besøk.
 
Det er professor Josè Maria Nicolau ved Universitetet i Vila Velha som nå inviterer nordmenn til gjenbesøk til Espirito Santo. Vertskapet har bedt spesielt om at næringslivet også deltar i delegasjonen.
 
- En god anledning til å orientere seg om utviklingen og forretningsmuligheter i Brasil - om teknologi, utdanning, forskning og utvikling- og ikke minst - om kommende feltutbyggingsprosjekter, sier dekan Ole-Gunnar Søgnen ved HiB, som skal lede den norske delegasjonen.
 
Cutting Edge
Brasilianerne har tidligere signalisert at de er særlig interessert i norsk cutting edge teknologi. Subsea-to-shore, sandkontroll og løsninger for havdyp under 1500 meter stod øverst på ønskelista da Petrobras besøkte Bergen i vår.
 
Norske SMB-bedrifter trenger ikke la seg skremme av kravene. Statsoljeselskapet planlegger investeringer på nærmere 90 milliarder dollar de neste fem årene for å få på plass den nødvendige infrastrukturen, så her vil det være rom også for mange mindre aktører.
 
Ønsker innspill
Det endelige programmet er ikke fastlagt: - Interesserte bedrifter som melder seg på allerede nå vil få anledning til å komme med innspill til hvilke bedrifter og steder som skal besøkes i Vetoria og eventuelt i Rio de Janeiro. Det blir selvsagt også full anledning til besøke bedrifter på egen hånd, understreker Søgnen.
 
Innovasjon Norges kontor i Rio kan også være behjelpelig med å få på plass avtaler med aktuelle bedrifter og institusjoner.
 
De som er interessert i å delta på reisen, eller som ønsker mer informasjon, kan henvende seg til Ole-Gunnar Søgnen, ogs@hib.no, tlf 90555059.
 
NB: Frist for påmelding er 1. oktober.
 
Skrevet av: liv strømme